Tip:
corn
Titlu:
corn de praf de pușcă

Descriere: Cornul bovinei a fost tăiat în partea lui de vârf. Prin tăiere, răzuire și incizare, cornului i s-au delimitat două secțiuni. Prima, pe trei sferturi din corn, a primit o formă poliedrică cu șase laturi. Gura cornului, profilată în patru fețe, este pe jumătate decupată și are la bază un bulb sferic. Corpul cornului este răzuit și șlefuit, formându-i-se două muchii. Decorul simplu, amplasat doar la baza cornului, este format din nouă ornamente circulare conținând două cercuri concentrice punctate central. Orificiul de la baza cornului a fost înfundat cu un dop de lemn. Fondul cornului este dat de culoarea naturală însă are câteva pete maron-roșiatice.


Domeniu
Etnografie
Datare
a doua jumătate a secolului al XIX-lea
Etnia/Cultura
români
Loc de descoperire
jud. Hunedoara, com. LELESE, RUNCU MARE
Material/Tehnică (text)
Corn de bovină încovoiat, tăiat cu fierăstrăul; scobit și cioplit cu cuțitul; decorat cu o unealtă improvizată dintr-un fragment de ferăstrău, cu trei dinți cruțați.
Fișă întocmită de
Petac, Silvestru
Fişă verificată de
Goia, Ioan Augustin Dorin
Nr. inventar
B. 4118
Ordin de clasare
2682/24.11.2010 - Fond; Poziţia 25 Descarca PDF