Tip:
corn
Titlu:
corn de praf de pușcă

Descriere: Cornul pentru păstrat praful de pușcă are o formă cu trei ramuri: un "gât" de grosime mai mare, două "picioare" cu o grosime mai mică și un "piept" de grosimea gâtului aplatizat, valorificându-se astfel forma naturală a unei ramificații din coarnele de cerb. Decorul este amplasat cu preponderență pe fața cornului. Acesta este dispus într-un câmp central și două laterale (pe fiecare picior în jos). În câmpul frontal, pe pieptul cornului, este crestat un motiv floral, circumscris cu două cercuri și înconjurat cu figuri antropomorfe, formând împreună, așa numitul motiv al "vârtejului", caracteristic zonei Pădurenilor, Hunedoara. Capetele cornului sunt înconjurate cu motivul antropomorf al "horei". Pe fiecare picior este incizată câte o rozetă de dimensiuni medii. De la gâtul cornului și de-a lungul celor două picioare se desfășoară trei frize laterale cu triunghiuri hașurate. Orificiile naturale au dopuri din corn. Dopul gâtului are și un tub, tot din corn, pentru turnarea prafului de pușcă și un element, din os, care servește la obturarea parțială a tubului. Motivul triunghiului hașurat este incizat și pe tubul dopului.


Domeniu
Etnografie
Datare
a doua jumătate a secolului al XVIII-lea
Etnia/Cultura
români
Material/Tehnică (text)
Cornul de cerb a fost prelucrat prin tăierea cu fierăstrăul a celor trei ramuri ("gâtul" și două "picioare"). Răzuit pe interior, cornul a fost șlefuit pe părțile exterioare cu piatră, colorat cu ceapă, uns cu seu și lustruit cu cârpă. Ornamentația s-a re
Fișă întocmită de
Petac, Silvestru
Fişă verificată de
Goia, Ioan Augustin Dorin
Nr. inventar
N 4062
Ordin de clasare
2682/24.11.2010 - Tezaur; Poziţia 5 Descarca PDF