Tip:
corn
Titlu:
corn de praf de pușcă

Descriere: Cornul bovinei a fost tăiat în partea lui de vârf. Prin tăiere, răzuire, cioplire și crestare, cornului i s-a dat o formă aplatizată, poliedrică, cu opt fețe. Prin incizare la gura mică a cornului s-a delimitat un șanț necesar prinderii cornului cu o sfoară. Tot în zona gurii cornul are mai multe incizii liniare și un mic șanț decorativ. Pe corpul cornului, în două locuri, mai sunt prezente două perechi de linii mici. Orificiul de la baza cornului a fost înfundat cu un dop de lemn prins cu mici cuie de os. Fondul cornului este maron spre negru cu mici pete gălbui spre bază. Gura cornului are un mic dop din lemn.


Domeniu
Etnografie
Datare
a doua jumătate a secolului al XIX-lea
Etnia/Cultura
români
Material/Tehnică (text)
Corn de bovină încovoiat, tăiat cu fierăstrăul; tăiat; răzuit; cioplit; crestat. Aplatizat prin răzuire (scobire).
Fișă întocmită de
Petac, Silvestru
Fişă verificată de
Goia, Ioan Augustin Dorin
Nr. inventar
A. 3719
Ordin de clasare
2682/24.11.2010 - Fond; Poziţia 23 Descarca PDF