Tip:
gravură
Titlu:
Melchisedec binecuvântează pe Abraham
Autor:
Jackson, John Baptist; (SC.); Jackson, John Baptist; (DEL.); da Ponte, Francesco zis Bassano (PX.); Jackson, John Baptist; (EX.)

Descriere: J. B. Jackson a interpretat în xilogravură o compoziție pictată de Francesco Bassano cel Tânăr (1549-1592). Tabloul face parte dintr-un triptic de mici dimensiuni. Panoul reprezentând tema „Melchisedec binecuvântează pe Abraham” a aparținut consulului englez la Veneția Joseph Smith și a fost vândut în 1762, regelui Angliei. “Melchisedec binecuvântează pe Abraham” era o temă vechi-testamentară (Geneza, 17-24) frecvent întâlnită în pictura venețiană din secolele XVI-XVIII, datorită concordanțelor ce se stabileau între teme ale Vechiului Testament, ce prefigurau Noul Testament. După ce l-a eliberat pe Lot, împreună cu oamenii și turmele sale, Abraham a primit binecuvântarea Marelui Preot Melchisedec, după ce acesta a făcut ofrande de pâine și vin în fața altarului. Se credea că Melchisedec l-a prefigurat pe Christos, întrucât i-a împărtășit pe oamenii lui Abraham cu pâine și vin. Jackson a studiat temeinic pictura maestrului venețian și a transpus diferențiat din punct de vedere tonal, cele două registre ale compoziției. În prim plan, episodul binecuvântării lui Abraham este redat cu multe detalii, în tonalități calde de ocru și umbra, în timp ce peisajul cu figuri și animale din fundal este caracterizat sumar, în monocromie. Stampa a fost dedicată doctorului John Read, om de știință și colecționar, prieten al lui Isaac Newton.


Domeniu
Artă plastică
Datare
1743 (?)
Școală
Școală engleză; Școală italiană; Veneția
Tezaur / Ansamblu
Planșa 16 din albumul „Titiani Vecelli, Paolo Caliari, Jacobi Robusti et Jacobi de Ponte Opera Selectiora. A Joanne Baptista Anglo Ligno Coelata et Coloribus Adumbrata”, Venezia, 1745
Material/Tehnică (text)
Xilogravură imprimată cu patru blocuri, în tonuri de umbra și ocru; hârtie vărgată subțire, cu bosaj; în reg. inv.: „gravură”
Dimensiuni
I: 643 mm; LA: 457 mm; I: 573 mm; LA: 380 mm (în registrul inventar 0,383x0,576 cm)
Fișă întocmită de
Maria Ordeanu
Fişă verificată de
Maria Ordeanu
Nr. inventar
IV 13
Ordin de clasare
2129/04.03.2011 - Fond; Poziţia 13 Descarca PDF