Tip:
ibric
Titlu:
Ibricel de aramă
Autor:
necunoscut

Descriere: Ibric de cupru pentru cafea, ideal pentru o singură ceașcă, cu formă tronconică, gura lărgită, cu două mânere contorsionate, fixate de vas cu câte două nituri de aramă. Gura ibricului ornamentată prin batere la rece în interior și exterior. Cuprul este unul din material cu cea mai bună conductibilitate termică. Datorită acestei proprietăți în ibricul de cupru căldura de la exterior (sursa) se va transfera rapid și uniform (relativ uniform) pe toată suprafața ibricului. Astfel infuzia cafelei se va face uniform, iar cafeaua va avea un gust plăcut. Forma de pâlnie până la jumătatea ibricului de cupru va ajuta foarte mult la infuzie. Cuprul este cunoscut ca având proprietăți antimicrobiene. Modul de preparare a cafelei la ibric implică, în cele mai multe cazuri, încălzirea apei până aproape de punctul de fierbere, ceea ce face un produs finit sigur din punct de vedere al purității apei. Marele dezavantaj al cuprului este ca în contact cu aerul (în special cu aerul umed) coclește, prinde o culoare ușor verzuie. Motive: gura ibricului ornamentată prin batere la rece în interior și exterior, steaua cu șase colțuri. Cromatica: culoarea aramei.


Domeniu
Etnografie
Datare
1/3 sec. XX
Etnia/Cultura
Români, Turci
Loc de descoperire
jud. ILFOV, BUCUREȘTI
Material/Tehnică (text)
Tablă groasă din aramă, pentru forma circular evazată și fundul bombat al piesei, prelucrată prin batere la rece, mânere răsucite, fixate în câte două nituri. Corpul vasului este realizat dintr-o singură bucată de tablă cupru, gura este prelucrată separat
Fișă întocmită de
Constantin Pătrașcu
Fişă verificată de
Constantin Pătrașcu
Nr. inventar
26139
Ordin de clasare
3411/26.11.2020 - Fond; Poziţia 98 Descarca PDF