Tip:
ibric
Autor:
necunoscut

Descriere: Ibric de cupru pentru cafea, cu formă circulară evazată, gura ibricului este prevăzută cu cioc pentru turnat cafeaua în cești. Vasul este prevăzut cu o coadă din alamă, prinsă în nituri. Astfel infuzia cafelei se va face uniform, iar cafeaua va avea un gust plăcut. Forma de pâlnie până la jumătatea ibricului de cupru va ajuta foarte mult la infuzie. De asemenea cuprul este cunoscut ca având proprietăți antimicrobiene. Modul de preparare a cafelei la ibric implică, în cele mai multe cazuri, încălzirea apei până aproape de punctul de fierbere, ceea ce face un produs finit sigur din punct de vedere al purității apei. Marele dezavantaj al cuprului este ca în contact cu aerul (în special cu aerul umed) coclește, prinde o culoare ușor verzuie. Astfel, pentru a înlătura acest dezavantaj, ibricul a fost cositorit. Motive decorative geometrice: linii concentrice trasate în 5 registre pe corpul vasului, ciocul ornamentat prin incizie, decor geometrizant: romb, linii frânte, mânerul ornamentat prin incizie, motive florale și geometrizante: semicercuri, linii drepte și frânte. Cromatica: culoarea aramei și culoarea alamei.


Domeniu
Etnografie
Datare
1/3 sec. XX
Etnia/Cultura
Turci, Tătari
Loc de descoperire
jud. ILFOV, BUCUREȘTI
Material/Tehnică (text)
Tablă de aramă, pentru forma circular evazată și fundul piesei, prelucrată prin batere la rece, apoi cositorită, alamă pentru coadă, fixată Fundul lipit de vas cu cositor. Gura se prelungește cu ciocul pentru turnat cafeaua, mâner din alamă fixat de corpu
Dimensiuni
Lungime coadă= 18 cm
Fișă întocmită de
Constantin Pătrașcu
Fişă verificată de
Constantin Pătrașcu
Nr. inventar
11754
Ordin de clasare
3411/26.11.2020 - Fond; Poziţia 94 Descarca PDF