Descriere: Ibric de aramă pentru cafea, cu formă circulară evazată, gura ibricului este prevăzută cu cioc pentru turnat cafeaua în cești. Vasul este prevăzut cu o coadă din aramă, prinsă în trei nituri de aramă. Forma de pâlnie până la jumătatea ibricului de cupru ajută foarte mult la infuzie. Modul de preparare a cafelei la ibric implică, în cele mai multe cazuri, încălzirea apei până aproape de punctul de fierbere, ceea ce face un produs finit sigur din punct de vedere al purității apei. Marele dezavantaj al cuprului este ca în contact cu aerul (în special cu aerul umed) coclește, prinde o culoare ușor verzuie. Astfel, pentru a înlătura acest dezavantaj, ibricul a fost cositorit. Motive decorative geometrice: cecuri concentrice și romburi, amplasate în patru registre, ciocul: linii drepte paralele incizate pe lățime. Mânerul tablă de aramă decupată, decor vegetal: frunze de brad, linii drepte, mici cercuri punctate cu dornul. Cromatica: culoarea gri a cositorului cu nuanțe de galben a aramei (acolo unde din cauza utilizării stratul subțire de cositor s-a îndepărtat); coada din fier contrastează cromatic cu restul piesei, fiind aproape neagră.