• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

icoană; Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - Muzeul Judeţean Mureş. Secţia de Etnografie şi Artă Populară - TÂRGU MUREŞ (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2271/17.05.2007 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
4777
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
sticlă industrială, coloranţi tempera, foiţă de aur, lemn, tuş, izvod, pictat pe dosul sticlei cu pensula în culori tempera, fixare cu emulsie de ou, încheiat în cuie
Dimensiuni / Dimensions
La ramă: 5,5
Datare / Dating
Sf.sec.XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Mureş, Târgu Mureş
Fişă întocmită de / Record made by
Mureşan, Vasile
Ordin de clasare / Listing order
2271/17.05.2007 - Fond
Poziţia 8
Descriere / Description
 
Fond verde crom cu ruji roşii, teren vălurit şi învrâstat cu alb, verde şi roşu în dungi ondulate şi grătare roşii pe fond galben, doi îngeri cu feţe ovale, aripi galbene cu portocaliu în stânga şi dreapta sus. În centru o cruce cu foiţă traversată de o fulgerare roşie, în stânga şi în dreapta Constantin şi Elena, cu faţa rotundă, păr lung, castaniu, coroană aurie, nimb, foiţă, tunică albastră cu blicuri albe, haină galbenă cu dungi verticale, roşii, epitrahil auriu cu cruci negre şi mantie lungă portocalie. Constantin are faţa lunguiaţă, părul lung căzut pe umeri, barba rotundă, mustaţa împărţită în două, sprâncenele şi ochii şi nasul desenaţi cu o linie egală ca grosime, gura cu două linii, mâinile mici. Constantin are tunică scurtă, galbenă cu vâstre portocalii şi mantie roşie portocalie desenată cu negru, epitrahil auriu cu cruci negre şi în mâna stângă un sceptru în picioare cizme terminate în partea superioară ca nişte cnemide cu forme albăstrii. Icoana este pictată după acelaşi tipar cu 4784.