• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Nicolae

icoană; Sfântul Nicolae - Muzeul Naţional Bran - BRAŞOV (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2783/19.12.2011 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
E 1882
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Nicolae
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
sticlă industrială; coloranţi; lianţi; soluţii de fixare; foiţă de aur; lemn de brad; pictură pe dosul sticlei după izvod (tehnica "în oglindă"); desen în peniţă; pictat cu pensula; pictat tempera; foiţă aplicată
Datare / Dating
a doua jum. sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Bucureşti, Bucureşti
Fişă întocmită de / Record made by
Anca Gârneţ
Ordin de clasare / Listing order
2783/19.12.2011 - Fond
Poziţia 41
Descriere / Description
 
Central Sfântul Nicolae, şezând pe tron, îmbrăcat într-un veşmânt arhieresc "stihar" de culoare roşu vermillon cu falduri marcate cu linii fine cu negru; în jurul gâtului şi pe piept epitrahil de culoare verde cu motivul "crucii malteze" stilizate, desenată în peniţă cu negru; Sfântul Nicolae ţine în mâna stângă Evanghelia iar cu mâna dreapta binecuvântează; pe cap poartă mitră arhierească înconjurată de un nimb auriu dublu conturat. În registrul superior, pe fondul albastru al cerului, inscripţie cu caractere chirilice şi drapaj în culoare roşie; în partea stângă Isus, plutind pe un nor, ţine în mâna stângă Cartea Sfântă iar cu dreapta binecuvântează, capul este înconjurat de aureolă; în partea dreaptă Maria îmbrăcată în maforion roşu vermillon cu mâinile încrucişate pe piept a rugă şi capul înconjurat de nimb. În registrul median, în partea stângă, trei personaje feminine, fetele de împărat, element de arhitectură, biserică, şi tatăl fetelor în poziţie de rugăciune. Cromatică: albastru, roşu vermillon, verde, alb-roz, auriu, ocru. Ramă originală din lemn de brad cu element profilat pe latura interioară, vopsită cu baiţ albastru; placa de sticlă este protejată de trei scânduri groase din lemn de 2-3 cm.