• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

icoană; Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
R.161
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Blatul şi rama din lemn de brad, grund, clei, culori tempera, bronz, verniuri. Tehnică: tăiat, cioplit, fasonat, sculptat, incizat, întărit cu chingă pe spate, grunduit, pictat cu pensula.
Dimensiuni / Dimensions
gr.: 6 cm.
Datare / Dating
1/2 sec. XIX
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2071/19.02.2009 - Tezaur
Poziţia 132
Descriere / Description
 
Piesă de formă dreptunghiulară alcătuită din icoana propriu-zisă şi ramă realizată prin sculptură. Icoană cu două feţe. Pe una din ele se distinge o parte dintr-o icoană care a fost de dimensiuni mai mare, scena iconografică nu este întreagă. Aceasta a constituit suportul pentru icoana de pe cealaltă faţă care îl reprezintă pe Sfântul militar Gheorghe (născut în Beirut a fost comandant de oaste în timpul lui Diocleţian, a luat apărarea creştinilor şi martirizat în 303 d.Hr.), unul din cei mai veneraţi sfinţi, cu atribuţii în ocrotirea gospodăriei. Călare pe un cal alb îmbrăcat în armură şi mantie, cu lancea, iar sub cal balaurul străpuns de lance. În plan îndepărtat apar fata de împărat salvată de balaur şi părinţii acesteia ce-i aruncă cheile cetăţii. Pământul redat prin benzi de culoare întunecate, specific pentru personajele negative. Pe fondul de aur, din nori apare mâna lui Dumnezeu. Scena este încadrată în partea superioară de o arcadă cu semiovă. Rama sculptată cu motive vegetale. Cromatica: Auriu, albastru, gri, negru, roşu, portocaliu, alb, maron.