• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Ierarh Nicolae

icoană; Sfântul Ierarh Nicolae - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
R.302
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Ierarh Nicolae
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Blatul şi rama din lemn de brad, grund, clei, pânză, culori tempera, foiţă de aur, verniuri. Tehnică: tăiat, cioplit, fasonat, sculptat, incizat, încheiat cu pene şi cepuri din lemn, întărit cu două chingi pe spate, grunduit, pictat cu pensula
Dimensiuni / Dimensions
gr. 4 cm
Datare / Dating
1749 (?)
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2071/19.02.2009 - Fond
Poziţia 43
Descriere / Description
 
Piesă de formă dreptunghiulară alcătuită din icoana propriu-zisă, ramă aplicată pe blat şi două chingi pe spate. Rama bicoloră este despărţită de icoana propriu zisă de un chenar cu motive geometrice şi florale stilizate, arabescuri, dreptunghiuri, pătrate, puncte, flori. Un chenar îngust, scos în relief, decorat cu motivul „frânghiei” separă scena iconografică de ramă. Scena îl reprezintă pe Sf. Nicolae din Patara, Asia Mică, aşezat pe un tron auriu cu flori incizate, cu cartea sfântă închisă în stânga şi binecuvântând cu dreapta. El este înveşmântat într-o haină verde cu bricuri şi borduri de aur la gât şi la mâneci, deasupra o mantie roşie cu decor în tablă de şah. Aureola cu raze. Fondul monocolor, auriu este traversat de bandă dreptunghiulară roşie ce-i susţine pe Fecioara Maria şi pe Iisus Hristos. Cromatica: auriu, roşu, gri, negru, portocaliu, alb, maron.