• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Ierarh Nicolae

icoană; Sfântul Ierarh Nicolae - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
R.796
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Ierarh Nicolae
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Glajă (sticlă trasă la mână); culori tempera; lianţi (ulei de in, clei de oase); soluţii de fixare (oţet, albuş de ou, fiere de bou); foiţă de aur; lemn.Tehnică: pictură pe dosul sticlei, în tehnica “în oglindă”; contururi trase cu pensula după izvod; pic
Dimensiuni / Dimensions
rama: 6,5
Datare / Dating
2/2 sec. XIX
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2071/19.02.2009 - Tezaur
Poziţia 58
Descriere / Description
 
Piesă alcătuită din icoana propriu-zisă, ramă şi dos la ramă. Icoana îi prezintă pe Sf. Nicolae, episcop din Patara (patronul copiilor), aşezat pe un tron de aur, înveşmântat în haine de mare arhiereu, binecuvântând cu dreapta şi Evanghelia închisă în stânga. Sfântul este încadrat de Fecioara Maria, de o parte şi de Sf. Gheorghe, de cealaltă parte. Fondul este încărcat cu benzi de culoare, linii în val, flori, haşuri. Încărcarea fondului cu ornamente s-a făcut în momentul în care temele iconografice s-au transpus de pe iconele de dimensiuni mici pe cele mari. Desenul îngrijit. Rama decorat[ cu o ghirlandă de flori legate cu ramuri şi frunze. Cromatica: albastru – fondul; alb, gri, verde deschis, beige, roşu, negru, albastru, auriu, mov.