• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Gheorghe

icoană; Sfântul Gheorghe - Muzeul Judeţean Mureş. Secţia de Etnografie şi Artă Populară - TÂRGU MUREŞ (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2271/17.05.2007 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
4775
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Sticlă industrială, coloranţi tempera, foiţă de aur, lemn, tuş, izvod, pictat cu pensula pe dosul sticlei în culori tempera cu ou, înrămat, încheiat în cuie
Datare / Dating
Sf.sec.XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Mureş, Târgu Mureş
Fişă întocmită de / Record made by
Mureşan, Vasile
Ordin de clasare / Listing order
2271/17.05.2007 - Fond
Poziţia 7
Descriere / Description
 
Pe fundalul unui cer albastru ultramarin înstelat cu alb şi roşu Sf. Gheorghe călăreşte un cal alb modelat cu gri, cambrat şi având capul prezentat şi din profil şi din faţă. Sfântul este tânăr cu păr castaniu lăsat pe umeri, faţa rotundă, ţine suliţa cu ambele mâini şi o înfinge în gura balaurului. Sfântul are cizme aurii, haină scurtă, albastră, dungată cu alb, armură cu solzi, pe mâna stângă şi pe deasupra mantia roşie portocalie învolburată de vânt, îngerul coboară din nori aducându-i coroana, iar domniţa aşteaptă la uşa casei. Un lanţ auriu se întinde de la domniţă la balaur. Balaurul are solzi multicolori şi limbi roşii sub formă de săgeată. Terenul este desenat în linie neagră uniformă peste pete plate. Desen simplificat în linie rigidă.