• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Gheorghe

icoană; Sfântul Gheorghe - Muzeul Naţional Bran - BRAŞOV (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2783/19.12.2011 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
E 1200
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
sticlă, coloranţi; lianţi; soluţii de fixare; foiţă de aur; lemn de brad; pictură pe dosul sticlei după izvod (tehnica "în oglindă"); desen în peniţă; pictat cu pensula; pictat tempera; foiţă aplicată
Datare / Dating
Sf. sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Braşov, com. Moieciu de Jos, Măgura
Fişă întocmită de / Record made by
Mihaela Paliuc
Ordin de clasare / Listing order
2783/19.12.2011 - Fond
Poziţia 9
Descriere / Description
 
Central, Sf. Gheorghe, îmbrăcat în armură meticulos redată sub forma unor solzi aurii, cu mantie roşie care flutură pe spate, călare pe un cal alb, are în mână o lance pe care o înfige în gura balaurului. În registrul superior, pe fondul albastru al cerului luminat de stele albe şi roşii, în partea dreaptă, element arhitectural, castelul, redat sub forma unei case ţărăneşti în poarta căreia se află fata de împărat salvată de la jertfă; două elemente florale, "ruji", de mari dimensiuni. În registrul inferior, pământul este sugerat pe fond verde prin alternanţe de benzi albe şi negre; culcat, balaurul, cu două aripi, una roşie şi una galbenă, şi corpul, cu solzi. Cromatica: albastru, roşu, alb-roz, ocru, verde, auriu, alb, negru. Ramă originală din lemn de brad cu elemente profilate spre interior, decor cu piaptănul în baiţul proaspăt aplicat; placa de sticlă este protejată de scânduri groase din lemn de 2 cm.