• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Gheorghe

icoană; Sfântul Gheorghe - Muzeul Naţional Bran - BRAŞOV (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2783/19.12.2011 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
E 87
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
sticlă, coloranţi; lianţi; soluţii de fixare; foiţă de aur; lemn de brad; pictură pe dosul sticlei după izvod (tehnica "în oglindă"); desen în peniţă; pictat cu pensula; pictat tempera; foiţă aplicată
Datare / Dating
a doua jum sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Braşov, com. Bran, Bran
Fişă întocmită de / Record made by
Mihaela Paliuc
Ordin de clasare / Listing order
2783/19.12.2011 - Fond
Poziţia 5
Descriere / Description
 
Central, Sf. Gheorghe, îmbrăcat în armură meticulos redată sub forma unor solzi aurii, cu mantie roşie care flutură pe spate, călare pe un cal alb, are în mână o lance pe care o înfige în gura balaurului, ieşit din apă. În registrul superior, în stânga, element arhitectural, castelul, redat sub forma unei case ţărăneşti în poarta căreia se află fata de împărat salvată de la jertfă; din cer coboară un înger care îi oferă Sfântului Gheorghe o cunună, iar Duhul Sfânt în chip de porumbel, îşi îndreaptă ocrotitor atenţia spre el sub forma unor raze aurii. Cromatica: albastru, roşu, alb-roz, ocru, verde, auriu, alb, negru. Ramă originală din lemn de brad cu elemente profilate, băiţuită; placa de sticlă este protejată de scânduri groase din lemn de 2 cm.