• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Sfântul Gheorghe

icoană; Sfântul Gheorghe - Muzeul Naţional Bran - BRAŞOV (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2783/19.12.2011 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
E 1888
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
sticlă industrială; coloranţi; lianţi; soluţii de fixare; foiţă de aur; lemn de brad; pictură pe dosul sticlei după izvod (tehnica "în oglindă"); desen în peniţă; pictat cu pensula; pictat tempera; foiţă aplicată
Datare / Dating
a doua jum. sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Bucureşti, Bucureşti
Fişă întocmită de / Record made by
Mihaela Paliuc
Ordin de clasare / Listing order
2783/19.12.2011 - Fond
Poziţia 46
Descriere / Description
 
Central, Sf. Gheorghe, cu aureolă pe cap, îmbrăcat în armură fin desenată cu solzi aurii, cu mantie roşie care flutură pe spate, călare pe un cal alb, are în mână o lance pe care o înfige în gura balaurului. În registrul superior pe fondul albastru al cerului luminat de stele punctiforme roşii şi albe, în stânga, element arhitectural, castelul, redat sub forma unei case ţărăneşti în poarta căreia se află fata de împărat salvată de la jertfă; în colţul din dreapta, drapaj cu roşu, verde şi auriu. În registrul inferior, pământul este sugerat pe fond verde prin alternanţe de benzi albe şi negre; culcat, balaurul, cu două aripi şi coamă colorate în roşu şi corpul cu solzi. Cromatica: albastru, roşu, alb-roz, ocru, verde, auriu, alb, negru. Ramă originală din lemn de brad cu elemente profilate spre interior vopsit în galben, iniţial decor cu piaptănul în baiţul proaspăt aplicat; placa de sticlă este protejată de scânduri groase din lemn de 2 cm. Cromatica: albastru, roşu, alb-roz, ocru, verde, auriu, alb, negru. Ramă originală din lemn de brad cu elemente profilate, băiţuită; placa de sticlă este protejată de scânduri groase din lemn de 2 cm.