• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană - Morar, Ion. Sfântul Ierarh Nicolae

icoană - Morar, Ion; Sfântul Ierarh Nicolae - Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2090/05.03.2008 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
M.S. 17967
Tip / Type
icoană
Autor/Emitent / Author/Issuer
Morar, Ion
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Ierarh Nicolae
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
glajă; vopsele; lianţi (clei de oase, ulei de in); soluţii de fixare (oţet, albuş de ou, fiere de bou); foiţă de aur; lemn de brad
Dimensiuni / Dimensions
Îramă: 2 cm; Gramă: 5,5 cm
Datare / Dating
3/4 sec. XIX
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2090/05.03.2008 - Tezaur
Poziţia 10
Descriere / Description
 
Icoana îl reprezintă pe Sfântul Nicolae arhiereu stând pe tron, cu dreapta binecuvântează şi cu stânga sprijină Evanghelia. De o parte şi de alta a tronului se află cele trei fete sărace (în stânga) şi tatăl acestora (în dreapta, toţi cu mâinile la piept). Aureola este întreruptă de coroană având în stânga şi în dreapta inscripţia, încadrată în dreptunghi. Întreaga scenă este binecuvântată de lisus şi Maria. Tronul, coroanele, broderiile sunt desenate neglijent, migala desenului a fost înlocuită printr-o ţesătură de linii care nu mai respectă forma. Coloritul pe tonuri închise. Ochii - punct negru cu trei linii deasupra, roşu în obraji, umbre cu bejuri şi griuri. Rama a fost pictată cu flori mari (trandafiri) unite în ghirlandă, prin frunze. Cromatica: fond bleu-gri, roşu în degrade, mov, albastru Prusia, verde de China, alb, gri, bej, auriu (aureole, tron, evanghelie, haine).