• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană - Moga, Savu. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

icoană - Moga, Savu; Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
R.1000
Tip / Type
icoană
Autor/Emitent / Author/Issuer
Moga, Savu
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Glajă (sticlă trasă la mână); culori tempera; lianţi (ulei de in, clei de oase); soluţii de fixare (oţet, albuş de ou, fiere de bou); foiţă de aur; lemn. Tehnică: Pictură pe dosul sticlei, în tehnica “în oglindă”; contururi trase cu pensula după izvod; pi
Dimensiuni / Dimensions
rama - H: 3 cm; LA: 6 cm
Datare / Dating
1872
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2071/19.02.2009 - Tezaur
Poziţia 81
Descriere / Description
 
Piesă alcătuită din icoana propriu-zisă, ramă şi dos la ramă. Scena îl reprezintă pe Sfântul militar Gheorghe (născut în Beirut a fost comandant de oaste în timpul lui Diocleţian, a luat apărarea creştinilor şi martirizat în 303 d.Hr.), unul din cei mai veneraţi sfinţi, cu atribuţii în ocrotirea gospodăriei. Călare pe un cal alb îmbrăcat în armură şi mantie, cu lancea ce are la un cap crucea, iar sub cal balaurul străpuns de lance. În spatele sfântului, pe crupa calului, stă copilul Leon din Amira cu o cană în mână, pe care o ducea stăpânului său la câmp când, Sf. Gheorghe, l-a izbăvit din robia bulgarilor. În plan indepărtat apar fata de împărat salvată de balaur şi părinţii acesteia ce-I aruncă cheile cetăţii. Pământul redat prin benzi de culoare întunecate, specific lui Moga pentru personajele negative, iar pe cerul siniliu cu stele albe. Este una din puţinele icoane în care Savu Moga respectă perspectiva prin micşorarea personajelor aflate la distanţă. Cromatica: albastru, negru – fondul; galben, alb, cafeniu, maro, roz, gri, mov, roşu, negru, auriu.