• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană - Kostea, Ioan (?). Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

icoană - Kostea, Ioan (?); Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
R.907
Tip / Type
icoană
Autor/Emitent / Author/Issuer
Kostea, Ioan (?)
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Glajă (sticlă trasă la mână); culori tempera; lianţi (ulei de in, clei de oase); soluţii de fixare (oţet, albuş de ou, fiere de bou); foiţă de aur; lemn. Tehnică: Pictură pe dosul sticlei, în tehnica “în oglindă”; contururi trase cu pensula după izvod; pi
Dimensiuni / Dimensions
rama - H: 2 cm; LA: 5cm
Datare / Dating
1/2 sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Alba, Pianu de jos
Fişă întocmită de / Record made by
Gavra, Georgeta
Ordin de clasare / Listing order
2071/19.02.2009 - Tezaur
Poziţia 67
Descriere / Description
 
Piesă alcătuită din icoana propriu-zisă, ramă şi dos la ramă. Icoana îl prezintă pe Sf. Gheorghe fost comandant de oaste în timpul lui Diocleţian care a luat apărarea creştinilor şi martirizat în 303 d.Hr. Conform erminiilor, el este prezentat călare pe un cal alb omorând balaurul pentru a salva cetatea Berytos (aproape de Lydda) şi pe fiica împăratului care urma să fie jertfită. Sub balaur apar trei cranii ale celor mâncaţi de balaur. În planul superior apare cetatea şi fata împăratului salvată de la moarte şi un înger aşezat pe un nor oferindu-i un glob. Sfântul este prezentat ca sfânt militar. Specific centrului sunt benzile de culoare, liniile scurte verticale, cu linii orizontale sub ele, colorate neconvenţional pentru reprezentarea pământului. Cromatica: albastru, verde – fondul; galben, alb, cafeniu, maro, roşu, negru, auriu.