• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

icoană. Adormirea Maicii Domnului; Schimbarea la faţă

icoană; Adormirea Maicii Domnului; Schimbarea la faţă - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2073/19.02.2009 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
3049
Tip / Type
icoană
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Adormirea Maicii Domnului; Schimbarea la faţă
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Blatul şi rama din lemn de brad, grund, clei, culori tempera, foiţă de aur, verniuri; tăiat, cioplit, fasonat, grunduit, pictat cu pensula, fixare şi protejare cu verni.
Datare / Dating
2/2 sec. XIX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. Buzău, CHIOJDU
Fişă întocmită de / Record made by
Mirescu, Coreneliu
Ordin de clasare / Listing order
2073/19.02.2009 - Fond
Poziţia 6
Descriere / Description
 
Piesă de formă dreptunghiulară. Icoana face parte din icoanele de praznice care se puneau pe tetrapod în ziua praznicului ilustrat de scena iconografică. Icoană cu două feţe. Pe una din feţe este reprezentată una din cele marile sărbători creştine care aminteşte de ziua când Fecioara Maria a trecut din viaţa pământească în cea cerească. Maica Domnului este întinsă pe catafalc străjuită de apostolul Petru urmat de apostoli reprezentaţi în isocefalie şi de apostolul Pavel urmat de femei care reprezintă pe credincioşii Ierusalimului. La baza catafalcului arhanghelul Mihail a tăiat mâinile evreului Jephonias care a profanat catafalcul, atingându-l. Deasupra, în nori, Iisus întinde mâna spre sufletul Maicii Sale repretentat ca un copil mic cu aripi. Cea de a doua faţă reprezintă una din cele 12 sărbători domneşti, în amintirea zilei când Iisus s-a arătat apostolilor Petru, Iacov şi Ioan şi în prezenţa lui Moise şi Ilie pe muntele Taborului în toată strălucirea Sa divină. Taborul este reprezentat prin nori din care ies raze Deasupra norilor Iisus prezentat, transfigurat binecuvântează cu amândouă mâinile având de o parte şi alta pe Moise cu tablele legii şi pe Ilie. În partea de jos apostolii, cu feţele la pământ. Scenele iconografice sunt încadrate de chenare realizate din benzi de culoare simple. Cromatica: fond: albastru, bleu; alb, roşu, negru, verde, vernil, grena, maron, lila, auriu.