• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Pocal cu capac - Johannes Crisopphorus Schwartz. Pocal de botez

Pocal cu capac - Johannes Crisopphorus Schwartz; Pocal de botez - Parohia Unitariană Cluj-Napoca - CLUJ (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2489/25.07.2017 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Parohia Unitariană Cluj-Napoca - CLUJ
Domeniu / Domain
Artă decorativă
Nr. inventar / Accession number
93
Tip / Type
Pocal cu capac
Autor/Emitent / Author/Issuer
Johannes Crisopphorus Schwartz
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Pocal de botez
Scoală / School
Atelier sibian
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
Pocalul este realizat din argint parţial aurit, prin turnare, ciocănire în relief, decupare, gravare, cizelare, poansonare
Datare / Dating
Sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul sec. al XVIII-lea
Loc de descoperire / Discovery area
Cluj-Napoca
Fişă întocmită de / Record made by
Kovacs Maria-Marta
Ordin de clasare / Listing order
2489/25.07.2017 - Tezaur
Poziţia 9
Descriere / Description
 
Potirul confecţionat din argint aurit are talpa circulară, plată, reliefată cu flori mari învolburate, dispuse în orizontală. Ornamentaţia suprafeţei specifică barocului a fost realizată prin technicile ciocănirii în relief şi turnării. Piciorul sferic turtit este ornamentat cu motive vegetale, frunze şi vrejuri sinuoase decupate în foaie subţire de argint, pe care se sprijină fusul format dintr-un soldat roman, realizat prin turnare. Iniţial talpa a fost realizată ca un capac cu buton turnat. Casca soldatului a fost prelungită, acest element ţine cupa în formă de pâlnie. Suportul înalt al cupei este decupat cu flori mari şi frunze învolburante. Pe marginea gurii a fost poansonată ulterior inscripţia de danie: RÁKOSI NAGY FERENTZ ÉS RÁZMÁNY HEDVIGA ATTÁK A KOLOSV[ári] UNIT[árius] EKKLE[siá]NAK 1785. Realizarea inscripţiei cel mai probabil aparţine meşterului clujean Szakâll Jânos. Capacul bombat cu decor identic cu talpa are o margine ondulată. Butonul sferic este înconjurat cu frunze decupate în foaie subţire de argint. Autorul pocalului, după cum reiese din sigla meşterului ICS stanţată pe marginea tălpii, a fost Johannes Crisophorus Schwartz (1689-1705) din Sibiu.