• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

drapel. Steagul Societăţii Olarilor din Haţeg

drapel; Steagul Societăţii Olarilor din Haţeg - Muzeul Naţional Brukenthal - SIBIU (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2709/19.12.2008 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Istorie
Nr. inventar / Accession number
M 5251
Tip / Type
drapel
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Steagul Societăţii Olarilor din Haţeg
Scoală / School
Atelier transilvănean
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
flamură: mătase, pictură; broderie; bandă medalion, franjuri şi ciucuri: fir metalic din argint răsucit pe miez textil din bumbac; panglica: rips; hampă: lemn, lustruire, vopsire
Dimensiuni / Dimensions
flamură: L: 214 cm; La: 150 cm; panglică: L: 280 cm; La: 13 cm; hampă: L: 340 cm.
Datare / Dating
1868
Fişă întocmită de / Record made by
Beşliu Munteanu, Olga
Ordin de clasare / Listing order
2709/19.12.2008 - Fond
Poziţia 22
Descriere / Description
 
Steagul Societăţii Olarilor din Haţeg are formă dreptunghiulară, terminat în coadă de rândunică. Este confecţionat din trei benzi de culoare roşie, galbenă, albastră, dispuse orizontal. Pe una din feţe, central, este aplicat un medalion pictat cu o scenă religioasă, Sfânta Treime, deasupra căruia este inscripţia: "SOCIETATEA OLARILORU IN HATIEGU. / 1777". Sub medalion, într-un scut, pe fond roşu stelat cu decor floral, este pictată insigna ţehului. Pe cealaltă parte a steagului, pe medalion, este pictat un înger ce poartă pe o tavă capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar dedesubt, într-un scut, pe fond roşu, anul 1868. Medalionul aplicat pe ambele feţe este încadrat de o bandă de dantelă galbenă. Pe marginile steagului sunt cusuţi franjuri în aceleaşi culori ca şi steagul. Vârful lipseşte.