• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale - anonim. Cămaşă cusută „pe gras”

Cămaşă femeiască cu poale - anonim; Cămaşă cusută „pe gras” - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2356/14.06.2017 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
25374/9568
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Autor/Emitent / Author/Issuer
anonim
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Cămaşă cusută „pe gras”
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză de casă albă; pânză industrială; arnici; paiete; ţesut în 2 iţe; croit; încheiat cu acul; cheiţă; brodat „pe gras”; lănţişor; brodat în punct românesc; aplicaţie; croşetat
Datare / Dating
1/4 sec. XX
Loc de descoperire / Discovery area
jud. ARGEŞ, LEREŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2356/14.06.2017 - Tezaur
Poziţia 31
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale, alcătuită din 20 bucăţi de pânză încheiate cu acul şi cheiţă, cu deschizătură dreaptă, încreţită la gât pe bentiţă îngustă ornamentată cu motive geometrice. Pieptul este alcătuit din două fâşii de pânză unite cu cheiţă roşie. Decorul, cu motive geometrice, este amplasat pe piepţi sub formă de dreptunghiuri, pe altiţă de la care pornesc câte trei registre verticale. Mâneca este încreţită pe manşetă şi are aceleaşi ornamente. Registrele sunt mărginite de spirală continuă din fir metalic argintiu. În spaţiile libere, ornamente geometrice din fir metalic. Partea inferioară este ornamentată cu ghirlandă din motive florale stilizate. În spaţiile libere, aplicaţie din paiete. Colţişori croşetaţi pe marginea inferioară. Cromatică: alb, grena, galben.