• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Ie cu poale cusută cu arnici, mărgele şi fluturi

Cămaşă femeiască cu poale; Ie cu poale cusută cu arnici, mărgele şi fluturi - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
28334/12156
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cu poale cusută cu arnici, mărgele şi fluturi
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; arnici; pânză industrială; nasturi; mărgele; ţesut în 2 iţe; croit; brodat în punct românesc; aplicaţie; încreţit; croşetat; încheiat cu acul; încheiat cu maşina
Loc de descoperire / Discovery area
BUCUREŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Tezaur
Poziţia 26
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască alcătuită din 15 bucăţi de pânză încheiate cu acul şi la maşină, are deschidere dreaptă cu colţişori croşetaţi pe margine şi cu câte un şir de motive „fuşt”, este încreţită la gât cu o dantelă croşetată din arnici roşu. Mâneca are altiţă şi este încreţită pe o manşetă îngustă încheiată cu un nasture. Este completată cu câte 2 clinişori. Este ornamentată cu motive decorative diverse: motive florale stilizate şi "fuştT dispuse sub formă de trei registre verticale pe piept, patru registre orizontale pe altiţă, trei registre verticale de la altiţă în jos şi pe manşetă. Registrele de pe piept şi cele de la alţiţă în jos sunt mărginite de motivul „fuşti”. Poalele sunt ataşate de ie şi sunt alcătuite din 2 bucăţi de pânză industrială, având în partea inferioară o fâşie de pânză lată de 11 cm colţişori croşetaţi din arnici verde. Cromatică: alb, negru, roşu, verde, liliachiu, albastru.