• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Ie cu poale cu albastru şi fir

Cămaşă femeiască cu poale; Ie cu poale cu albastru şi fir - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
32013/15214
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cu poale cu albastru şi fir
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; arnici; fir metalic; paiete; nasturi; ţesut în 2 iţe; croit; brodat în punct românesc; încheiat cu croşeta; încheiat cu maşina; aplicaţie; încreţit; lănţişor; cheiţă; croşetat
Loc de descoperire / Discovery area
jud. ARGEŞ, PITEŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Fond
Poziţia 13
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale, alcătuită din 17 bucăţi de pânză, are deschidere dreaptă şi este încreţită la gât pe o bentiţă îngustă ornamentată cu motive geometrice (cerc) cu aplicaţie de paiete. Mâneca cu altiţă este largă, tivită cu maşina şi are puişor la sub braţ. Piesa este ornamentată cu motive geometrice diverse dispuse în patru registre verticale pe piepţi, în jurul deschiderii, pe altiţă în trei registre orizontale şi de la altiţă în jos pe trei registre verticale. Spaţiile libere dintre ornamente sunt completate de lănţişor din fir metalic auriu. Pe spate, două ghirlande verticale din motive florale stilizate. Poalele sunt ataşate de ie, alcătuite dintr-o bucată de pânză industrială ce are ataşată pânză de casă lată de 12 cm cu ornamente din motive stilizate şi paiete. Cromatică: alb, albastru, galben.