• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Ie cu poale

Cămaşă femeiască cu poale; Ie cu poale - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Fond)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
52992/18608
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cu poale
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; bumbac; arnici; mărgele; ţesut în 2 iţe; ales cu speteaza; croit; tivit cu găurele; încheiat cu croşeta; încheiat cu maşina; încreţit; cheiţă; croşetat
Loc de descoperire / Discovery area
jud. ARGEŞ, com. ŞTEFĂNEŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Fond
Poziţia 15
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale, alcătuită din 23 bucăţi de pânză, încheiate cu croşeta cu cheiţă din arnici portocaliu, cu deschidere dreaptă, încreţită la gât pe o bentiţă îngustă ornamentată cu motive geometrice. Mâneca este alcătuită din altiţă încheiată cu cheiţă de restul mânecii şi terminată cu manşetă lărgită printr-o dantelă croşetată. Are „puişori'Ma sub braţ. la este ornamentată cu motive florale stilizate dispuse pe piept în 2 registre verticale completate de zigzag din mărgele tubulare galbene şi mărginite de două şiruri de pătrate cu motive geometrice. Altiţă este ornamentată cu motive florale stilizate de la care pornesc trei registre verticale cu aceleaşi motive intercalate cu două registre înguste cu şabac. Aceleaşi motive pe manşetă. Poalele sunt prinse de ie şi sunt alcătuite dintr-o singură bucată de pânză industrială la care se adaugă în partea inferioară o fâşie de pânză lată de 12 cm ornamentată cu aceleaşi motive florale stilizate şi terminată cu colţişori croşetaţi din arnici albastru. Cromatică: alb, negru, roşu, albastru, galben, portocaliu, verde.