• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Ie cu poale

Cămaşă femeiască cu poale; Ie cu poale - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
7890/402
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cu poale
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; arnici; fir metalic; paiete; nasture; ţesut în 2 iţe; croit; încheiat cu cheiţă; încheiat cu acul; lănţişor; brodat în punct românesc; aplicaţie; tivit cu găurele; croşetat
Dimensiuni / Dimensions
L poale: 80 cm; La poale: 152 cm
Loc de descoperire / Discovery area
jud. ARGEŞ, com. CĂLINEŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Tezaur
Poziţia 17
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale detaşate. le alcătuită din 10 bucăţi de pânză, încheiate cu cheiţă din arnici negru. Are deschiderea dreaptă cu colţişori croşetaţi pe margine şi tivită cu găurele, se încheie cu nasture. Este încreţiţă la gât pe o bentiţă îngustă ornamentată cu motivul romb legat. Piesa este ornamentată cu motive geometrice sub formă de dreptunghi dispuse pe piepţi şi două registre pe spate. Mâneca largă este prevăzută cu altiţă de la care pornesc trei registre longitudinale având la bază un registru orizontal, cu tiv cu găurele şi colţişori croşetaţi. Are un puişor la sub braţ. Poalele sunt alcătuite din 3 bucăţi de pânză învărgată şi are în partea inferioară, adăugate o margine lată de 15 cm, alcătuită din 2 bucăţi de pânză ornamentată cu aceleaşi ornamente ca ale iei. În partea superioară sunt încreţite pe o bentiţă îngustă cu capetele libere. Cromatică: alb, galben, negru.