• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Ie cu fir metalic şi arnici negru

Cămaşă femeiască cu poale; Ie cu fir metalic şi arnici negru - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
34344/17048
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cu fir metalic şi arnici negru
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; arnici; fir metalic; ţesut în 2 iţe; croit; brodat în punct românesc; lănţişor; încreţit; croşetat; tivit; încheiat cu acul; încheiat cu maşina; încheiat cu croşeta
Loc de descoperire / Discovery area
jud. ARGEŞ, PITEŞTI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Tezaur
Poziţia 28
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale, alcătuită din 18 bucăţi de pânză, are deschidere dreaptă şi este încreţită la gât, mâneca, cu altiţă încreţită, în partea inferioară pe o bentiţă îngustă, are un puişor la sub braţ. Piesa este ornamentată cu motive decorative diverse: motive florale stilizate (lalea), motive geometrice, inimă, S, vargă, dispuse sub formă de trei registre verticale pe piept, două registre orizontale pe altiţă şi trei registre verticale de la altiţă în jos. Ornamentele sunt completate de lănţişor din fir metalic auriu. Poala prinsă de ie are în partea inferioară aplicată o fâşie de pânză din două bucăţi ornamentată cu motive geoemtrice: romb, cruce dreaptă. Este tivită şi prevăzută cu colţişori croşetaţi din arnici negru. Cromatică: alb, negru, roşu.