• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască cu poale. Cămaşă femeiască

Cămaşă femeiască cu poale; Cămaşă femeiască - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
1477/1047
Tip / Type
Cămaşă femeiască cu poale
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Cămaşă femeiască
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; bumbac; arnici; mărgele; paiete; ţesut în 2 iţe; croit; încheiat cu acul; brodat în punct românesc; croşetat; aplicaţie; încreţit; şabac
Loc de descoperire / Discovery area
jud. TELEORMAN, com. CRÂNGENI
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Tezaur
Poziţia 1
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască cu poale, alcătuită din 14 părţi de pânză în partea superioară, încheiate cu acul, deschidere dreaptă cu colţişori pe margini, încreţită la gât pe o bentiţă ascunsă. Mâneca porneşte de la gât şi se termină cu o încreţitură formând un volănaş cu şabac şi colţişori croşetaţi din bumbac alb. Este ornamentată cu motive decorative diverse sub formă de benzi longitudinale pe piepţi, spate, mânecă şi volan. Ornamentele sunt mărginite de aplicaţie din paiete şi mărgele albe, iar, în spaţiile libere, şiruri de aplicaţie de paiete şi mărgele. Poalele sunt ataşate de cămaşă şi sunt alcătuite din fâşii de pânză la care sunt adăugaţi clinişori în părţile laterale. Au pe marginea inferioară o ghirlandă din motive florale stilizate brodate cu arnici roşu şi negru în alternanţă cromatică. Pe margine, este ataşată o dantelă cu colţi croşetată din bumbac alb. Cromatică: alb, roşu, negru.