• Baze de date online:
  • Arheologie
  • Etnografie
  • Monumente
  • Muzee
  • Carte
  • Arte interpretative

Cămaşă femeiască. Ie cusută cu fir metalic şi fluturi

Cămaşă femeiască; Ie cusută cu fir metalic şi fluturi - Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - GOLEŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2879/04.09.2019 - Tezaur)

Deţinător / Owner *
* la data clasării / at the time of listing
Domeniu / Domain
Etnografie
Nr. inventar / Accession number
24503/9139
Tip / Type
Cămaşă femeiască
Titlu/Subtip / Title/Subtype
Ie cusută cu fir metalic şi fluturi
Etnia/Cultura / Ethnic Group/Culture
Români
Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
pânză; arnici; fir metalic; nasturi; ţesut în 2 iţe; croit; brodat în punct românesc; lănţişor; aplicaţie; încreţit; croşetat; încheiat cu acul; încheiat cu maşina
Loc de descoperire / Discovery area
jud. DÂMBOVIŢA, TÂRGOVIŞTE
Fişă întocmită de / Record made by
Lăzărescu, Gheorghiţa
Ordin de clasare / Listing order
2879/04.09.2019 - Tezaur
Poziţia 25
Descriere / Description
 
Cămaşă femeiască alcătuită din 13 bucăţi de pânză cu margine (vergi portocalii) încheiate cu acul şi Ia maşină, are deschidere dreaptă, este încreţită la gât pe o bentiţă prevăzută cu nasture. Mâneca este alcătuită din altiţă încheiată cu maşina de restul ei. În partea inferioară are adăugată o fâşie încreţită formând un volan (fodor) care se termină cu colţişori croşetaţi cu arnici negru. Are „puişori” la subraţ. Ia este ornamentată cu motive florale stilizate sub formă de ghirlandă dispuse în şiruri verticale pe piept, spate, de la încreţ în jos şi pe volan. Altiţa, încreţul şi bentiţa de la gât este ornamentată cu motive geometrice: cercuri concentrice, triunghiuri. În spaţiile libere ale motivelor ornamentale are aplicaţie cu lănţişor din fir metalic şi paiete. Cromatică: alb, portocaliu, negru, galben, albastru, crem.